Menu

Geografie van Portugal

Landschap

De kaart van Portugal (bron: Lonely Planet)Portugal. Pereiro is aangeduid met de vlag. Klik op de kaart om naar Google Maps te gaan.

Pereiro (aangeduid met de vlag) ligt eigenlijk in het middelpunt van de drie Beiras, dat zijn de drie provincies, die midden Portugal vormen.
De Beira Litoral, waarin Coimbra ligt, is de kustprovincie, terwijl Beira Alta en de Beira Baixa de grens met Spanje vormen.

In de kuststrook, waar men veel dennen heeft aangeplant, vindt men naast duinen ook een grote lagune bij Aveiro en mais- en rijstvelden, weilanden begrensd door sloten en kanalen overgaand in de uitlopers van de Serras. Deze bergketens, oplopend tot 1200 meter, vinden in het oosten (tegen Spanje aan) hun afsluiting in de Serra da Estrela (Stergebergte) tot 2200 meter hoog. De Torre (hoogste berg van Portugal) ligt op ongeveer 120 km van Pereiro.
In de voorgenoemde Serras vindt men geweldige boscomplexen, doorsneden door beken en machtige rivieren, enorme stuwmeren, her en der tegen de heuvels en bergen opgeplakte pittoreske dorpjes en stadjes.
Op de meest uitzonderlijke plekken vindt men brokken cultuur van de Romeinse- en middeleeuwse tijden.

Vanuit Pereiro kan men urenlange wandelingen maken, zwemmen in de niet vervuilde rivieren, beken of stuwmeren, en dan is er nog de enkeling, die je tegenkomt en die graag een praatje (soms met handen en voeten) met je maakt of je de weg wijst. En de lucht is er zuiver en vol energie.

Klimaat

Evenals andere zuideuropese landen heerst in Portugal een droge zonnige zomer, maar door de invloed van de Atlantische Oceaan (en dan vooral door de heerlijk verkoelende noord-westen wind, die 's middags en 's avonds vaak door de dalen omhoog komt) lopen de temperaturen niet zo hoog op dan in de Middellandse-Zeelanden op dezelfde breedte.
Ook zijn de temperaturen wat gedempter, omdat het een zeer rijk beboste streek is. Men noemt het gebied danook de groene long van Portugal.
Ook zijn de temperatuursverschillen tussen dag en nacht en die tussen zomer en winter door diezelfde invloeden geringer. Dit geldt voor de oplopende kuststrook en de lagere Serras waar het klimaat veel milder blijft in de winter. Wel kent men regenmaanden, waarbij er forse buien kunnen vallen, maar vaak direct gevolgd worden door langere perioden met zonneschijn. Het is niet voor niets de groene long!

^Naar boven